0734 -19 77 77 micke@msiebenrock.com

Search listening

Search Listening hjälper dig förstå din målgrupps problem.
Läs om författaren

Search Listening

ett måste inom SEO

SEO eller sökmotoroptimering som vi säger i sverige, kräver nästan att du lär känna dina målgrupper och deras behov utan och innan. Om du inte vet vilka problem och frågor din målgrupp ställs inför har du inte en chans att skriva bra texter, vare sig de är för webb eller sociala medier.

Det är alldeles för många inom SEO som skriver texter utifrån deras egna behov och värderingar. Om det inte är så att du varit i din målgrupps kläder i massor av år har du väldigt svårt att skriva texter som intresserar/hjälper och väcker känslor hos din målgrupp.

Bra verktyg för Search Listening?

Jo, det finns massor av verktyg att undersöka vad din målgrupp söker efter på Google. Det finns ett speciellt verktyg (Answer the Public) som jag personligen älskar. Och det är inte för att det är ett verktyg som tar reda på allt jag vill veta, nej det är för att verktyget presenterar resultaten på ett väldigt pedagogiskt vis. 

Nedan ser du ett antal verktyg du behöver för ditt SEO jobb, när du skall ta reda på vilka ord som används vid sökningar på Google.

Jag har skrivit (gratis) på några av dom, då är de helt gratis. Annars finns det oftast en “gratisvariant” av nästan alla dessa verktyg. Då har du kanske inte så många sökningar per dygn på dig eller du kan ej gräva djupare inom varje del.

I början av ditt SEO jobb räcker det med gratisvarianten, då kan du också lära dig vilket verktyg du gillar att jobba med.

 • Google Trends (gratis)
 • Keyword generator
 • Answer the Public
 • Ubersuggest Chrome extension
 • Google Search Console (gratis)
 • Google (gratis)
 • Ubersuggest
 • Ahrefs
 • Moz Pro
 • SemRush
 • Majestic
 • Screaming Frog

Hur skiljer sig search Listening och

Social Listening

Egentligen inte alls, eller jo kanske… De som jobbar med Social Listening jobbar med ett annat medie dvs medier som Instagram och Facebook, där man oftast kommunicerar med kortare texter. Man kanske söker efter svarta löparskor, eller Nyttiga nötter. Och det skiljer sig väl egentligen inte mycket från hur man söker på Google, men det är en stor skillnad.

Google däremot är en plats du går till när du har ett verkligt behov av kunskap, och vill ha lite mer kusnkap och hjälp. En annan sak som antagligen spelar in vid sökningar är att besökaren känner att Google erbjuder anonymitet och integritet (om det är så eller ej är en större fråga). Alltså får du genom Search Listening reda på de riktiga behoven och problemen som det frågas kring.

If people are living their best lives on Instagram,
they’re living their real lives in Google.

Stella Bayles – i ett  AnswerThePublic webinar

Gör läxan och lyckas med din SEO

Om du efter att ha läst denna sidan tycker att SEO och Search Listening är något för dig, så har jag samlat ett antal underbara och kunskapsladdade filmer för dig.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Jag är övertygad att även du som har jobbat med SEO och inte har stött på Rand Fishkin och Whiteboard Friday, kommer att får ut mycket ur min Pinterest Board och dessa fantastiska Youtube klipp.

Whiteboard Friday